• Het weerbericht voor België en Nederland.
  • Meerdaagse verwachtingen per regio.
Het weer in België en Nederland

DE WEERSVERWACHTING VOOR BELGIË EN NEDERLAND VAN ZATERDAG 2019-08-17

Regen, later in noordwest Nederland opklaringen. Nooit.

Goede morgen, jó reggelt.

LET OP:
De Belgische Meteorologische Dienst waarschuwt vandaag voor de kans op zware regenval, er kan meer dan 25 mm regen gaan vallen (Code Geel).

Op deze dag:
Soms moet je lang op dingen wachten, zo lang, dat je er van uit kan gaan dat die dingen nooit zullen gebeuren. Dan mag je wachten tot het sint-juttemis is (en juttemis schrijf je zonder hoofdletters omdat het geen echte officiële katholieke naamdag zou zijn). Nou, dan heb ik goed nieuws voor u. Vandaag is het sint-juttemis, of liever gezegd, het is de naamdag van de Heilige Judith (Jutte is een koosnaam voor Judith), en deze naamdag wordt voor het eerst genoemd in de Kroniek van Roermond. Toch is deze dag omstreden want volgens de katholieke kerk wordt de naamdag van de heilige Judith gevierd op 24 maart en 7 september. En op 5 mei is het de naamdag van de heilige Jutta van Sangerhausen maar dat is een lokale Duitse heilige en die heeft niets te zoeken in een Nederlands gezegde. Het is vandaag trouwens wel de naamdag van de heilige Guda (of Guida, of Jutta) van Arnstein. Dus toch sint-juttemis? Misschien niet, want er zijn ook taalkundigen die beweren dat "juttemis" een afgeleide is van "Jodenmis" en aangezien Joden geen mis vieren komt dat wel uit met de betekenis van "met sint-juttemis". Maar de uitdrukking (of het gezegde) is eigenlijk pas compleet als je er een toevoeging achter zet: "Met sint-juttemis, als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen", of met de toevoeging "Met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen", wat ook onmogelijkheden zijn. Dus of het een officiële feestdag/naamdag is, daar kun je over twisten, en ik vrees dat we die discussie pas kunnen sluiten als het, u raadt het al, sint-juttemis is en Pasen en Pinksteren op die ene dag vallen dat de kalveren op het ijs dansen.

Het weer vandaag:
Vandaag is het overwegend bewolkt en er vallen regenbuien. Pas in de loop van de middag kan het in het noordwesten van Nederland wat op gaan klaren, elders blijft de kans op neerslag groot de hele dag. De temperaturen komen vandaag uit tussen de 19 en 22 graden. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidwesten wind.

Vanavond en vannacht:
De bewolking neemt toe en de regen wordt wat intenser. De nachttemperatuur ligt rond de 18 graden aan de kust, landinwaarts rond de 14 graden.

Langere termijn:
Na vandaag zullen er wat opklaringen ontstaan, en krijgt de zon wat kans om te schijnen. Toch blijft de kans op regen(buien) groot. De temperaturen gaan een beetje zakken en komen uit rond de 20 graden. De wind neemt ook wat toe en zal matig tot vrij krachtig worden. Tegen het midden van de week zal de regen(buien) ophouden, maar het blijft dan gedeeltelijk bewolkt, en de temperaturen blijven rond de 21 a 22 graden schommelen.

Spreuk van de dag:
Geeft augustus zonneschijn, dan krijgen we zeker gouden wijn.

Iedereen een fijne dag gewenst! További szép napot.

Regionaal weer voor vandaag

Kies uw regio aan de hand van de dichtstbijzijnde grote plaats!


Weersverwachting voor: Leeuwarden
Weather API by OpenWeatherMap
Weer verzorgd door Hutopia-Hongarije
DatumTijd:Weer:Omschrijving:Temperatuur:
17
Aug
14:00RainLichte regen. Bewolking: 62%. Wind: 38 KM/U uit het WZW. Regen: 1mm in 3 uur tijd.19℃
17
Aug
17:00CloudsHalf bewolkt. Bewolking: 35%. Wind: 31 KM/U uit het WZW. 18℃
17
Aug
20:00CloudsHalf bewolkt. Bewolking: 31%. Wind: 27 KM/U uit het ZW. 18℃
17
Aug
23:00RainLichte regen. Bewolking: 44%. Wind: 30 KM/U uit het ZW. 19℃
18
Aug
2:00RainLichte regen. Bewolking: 73%. Wind: 23 KM/U uit het WZW. 19℃
18
Aug
5:00RainLichte regen. Bewolking: 100%. Wind: 16 KM/U uit het ZW. 19℃
18
Aug
8:00RainLichte regen. Bewolking: 100%. Wind: 34 KM/U uit het ZW. 18℃
18
Aug
11:00RainLichte regen. Bewolking: 100%. Wind: 26 KM/U uit het ZW. Regen: 1mm in 3 uur tijd.17℃
18
Aug
14:00RainLichte regen. Bewolking: 100%. Wind: 35 KM/U uit het ZW. Regen: 1mm in 3 uur tijd.17℃