Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-07-05 08:39:52

Weerstation of niet

Weerstation of niet

Op onze Facebook-pagina werd mij een vraag gesteld. "Heb ik een weerstation in de tuin, of haal ik mijn weer-informatie van internet?" Want, zo werd er enigszins sarcastisch aan toegevoegd, Google gebruiken kunnen we allemaal. Het is een vraag die ik graag beantwoordt.

Laten we beginnen met de vraag of ik een weerstation in de tuin heb om de weerberichten samen te stellen. Daarvoor moeten we eerst kijken wat een weerstation is. Een weerstation is een verzameling meetinstrumenten. Een thermometer om de temperatuur te meten, een windmeter die de windsnelheid meet, een luchtvochtigheidsmeter die, de naam zegt het al, de luchtvochtigheid meet, een regenmeter die ook doet wat de naam suggereert, en een barometer die de luchtdruk meet. Met zo'n station kun je dus op elk gegeven moment zien wat de weersomstandigheden zijn op 1 bepaalde plek op deze aarde.

Kun je het weer voorspellen met zo'n weerstation? Nee, dat kan niet. Op een thermometer kun je niet aflezen hoe warm het is in een stad honderd kilometer verderop, en al helemaal niet hoe warm het ergens is over een uur, over 5 uur, of de volgende dag. Dat geldt ook voor alle andere meetinstrumenten in een weerstation. Hooguit kan een barometer een indicatie geven door regelmatig een meting te doen of de luchtdruk stijgende of dalende is, maar ook dat is beperkte informatie, luchtdruk wisselt namelijk, en een barometer kan niet aangeven of over een uur de luchtdruk gaat stijgen of dalen.

Voor een commercieel meteoroloog echter is een eigen weerstation wel belangrijk, immers, als een winkel iets wil verkopen is een mooie etalage die tot de verbeelding spreekt onontbeerlijk.

Hoe komt een weerbericht dan tot stand? Door informatie van het internet te halen in de vorm van weerkaarten en wolkenkaarten die door satellieten zijn gemaakt, gecombineerd met actuele weer-informatie van talloze weerstations, of interpretaties van die weer-informatie van internet te halen. Ieder weerbericht wordt dus, direct of indirect, van internet gehaald. Immers, geen enkele meteoroloog heeft een eigen satteliet in de ruimte hangen.

Tot slot de opmerking dat iedereen Google kan gebruiken. Tja, dat is zo, maar toch moet ik het gebruik van Google ontkennen. Ik was vroeger internet-programmeur van beroep, en heb een mooi klein scriptje geschreven dat elke dag voor mij, zonder dat ik er ook maar 1 seconde werk voor hoef te doen, de weer-informatie ophaalt bij Wunderground, een meteorologische dienstverlener die haar diensten gratis aanbied aan niet-commerciele weer-websites.

Mijn weerstation is eenvoudig. Ik heb een thermometertje bij de achterdeur hangen die mij vertelt hoe warm of koud het is, een grote walnotenboom in de achtertuin waaraan ik kan zien hoe hard het waait, aan de plassen op het tuinpad kan ik zien hoeveel regen er valt, en aan mijn botten voel ik of de luchtdruk stijgt of daalt. En voor deze website heb ik een stukje webserver geautomatiseerd dat voor mij elke dag een mooi weerbericht samenstelt. Maar ja, ik hoef er ook geen geld mee te verdienen.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.