Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-07-08 13:32:32

Correcties en aanvullingen

Correcties en aanvullingen

Sinds een kleine week is "Het weer in Hongarije" actief op internet, met name op Facebook. Dit blijkt toch tot nogal wat commotie te leiden. Hoewel het merendeel van de mensen die ons weerbericht lezen erg blij zijn met de komst van de weerberichten van "Het weer in Hongarije" zijn er ook mensen die er niet zo blij mee zijn. Met name uit de hoek van een andere weersvoorspeller komt nogal wat kritiek. Ik vrees dan ook dat onze intenties en berichten een beetje verkeerd begrepen worden. Dus laat ik mijzelf wat meer verduidelijken in de uitspraken en beweringen, in de hoop de misverstanden te rectificeren.

Op de eerste plaats zou "Het weer in Hongarije" met name kritiek hebben geuit naar deze "concurrent" (concurrent zet ik bewust tussen aanhalingstekens omdat ik andere weersvoorspellers niet wens te zien als concurrenten). Dit is beslist niet waar, ik heb geantwoord op een vraag die mij via internet is gesteld door iemand die geen weersvoorspeller is, en ik heb daar naar eer en geweten op geantwoord.

Ik blijf wel bij mijn bewering dat er geen weerstation nodig is om een weerbericht samen te stellen, en dus hoge kosten onnodig zijn en volledig optioneel. Je kan er voor kiezen een duur weerstation neer te zetten, maar dat is absoluut geen must. De weerberichten op deze website bewijzen dit. Ik zal dus ook niet moeten stoppen met weersvoorspellingen publiceren vanwege gebrek aan apparatuur. Dat iemand er voor kiest om wel dure apparatuur neer te zetten, daar is niets mis mee, maar het is wel een eigen keuze. Om er voor te kiezen die apparatuur te laten betalen door anderen middels advertentieverkopen is ook een eigen keus, een keus die ik niet zal maken. Simpelweg omdat dure apparatuur niet nodig is om een weerbericht neer te zetten.

Laat ik het zo uitleggen. Iemand die van zeevissen houd hoeft niet te beschikken over een zeewaardige boot of een vis-sonar om vissen op te sporen. Door mee te varen met een bootbezitter kan hij toch genieten van zijn bezigheid: Zeevissen. Is die persoon dan opeens geen zeevisser omdat hij alleen een hengel heeft? Of heeft die zeevisser opeens kritiek op andere zeevissers die wel een boot bezitten? Nee, die persoon roeit met de riemen die hij heeft, zijn hengel, en de mogelijkheid mee te varen met een bootbezitter.

Ik heb contact gehad met Wunderground, de weer-gegevens provider. Omdat ik geen aandeel kan leveren in het aanleveren van weerdata, heb ik aan hun verteld dat ik de PHP-scripts die de weerberichten mogelijk maken gratis beschikbaar zullen komen voor eenieder die ook een weerwebsite willen beginnen (onder LGPL). je kan bijdragen door weerdata te leveren, maar ook door techniek te leveren. Ik draag dus wel degelijk bij aan de functionaliteit van Wunderground. Iedereen draagt bij op zijn (of haar) eigen wijze).

Natuurlijk zou ik ook graag weerdata willen aanleveren voor Wunderground, maar een weerstation met regenmeter, barometer, thermometer, windmeter en aankoppelbaar computer-systeem kost makkelijk 90 Euro. Natuurlijk zou ik het leuk vinden om zo'n weerstation te bezitten, en weerdata naar Wunderground te sturen. Maar om nou voor die 90 euro mijn weerwebsite te laten ontsieren door advertenties? Nee, daar pas ik voor, en dan stel ik liever mijn PHP-class scripts gratis ter beschikking. Duurdere weerstations bestaan natuurlijk ook, maar ja, ook hier geldt weer dat dat onnodig is. Om het zo te zeggen, een kleine auto rijd net zo goed als een limousine. Als iemand voor mij zo'n weerstation wil financieren, graag! Maar plaats ik in ruil daarvoor een advertentie op onze website? Nee! Dus dat weerstation zal er niet komen helaas. Maar advertenties komen er ook niet, omdat een weerstation onnodig is om weerberichten te kunnen plaatsen. Voor 90 euro per jaar wil ik niet onze website vol plakken met advertenties.

Maak ik gebruik van Wunderground op kosten van adverteerders van weerstations in den landen? Nee, dat doet een weervoorspeller zelf die zijn weerstation laat financieren door adverteerders. Immers, het overgrote merendeel van de weerstations is niet gefinancierd door adverteerders, maar door de weerstation-eigenaren zelf. En alle weerstations mogen gratis gebruik maken van mijn scripts.

Ik heb geen enkel probleem met kritiek op onze website, maar de kritiek van deze "concurrent" (die ik toch liever als collega zag) en de wijze waarop is niet geheel correct.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.