Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-07-31 12:34:39

Tegen de hitte

Tegen de hitte

Iedereen kent de adviezen eigenlijk wel die veel gegeven worden bij erg warm weer om een beetje koel te blijven. Dunne kleding, in de schaduw blijven, en genoeg drinken. Toch zijn er nog een aantal nuttige tips die wat minder bekend zijn. We hebben een paar van die tips hier op een rijtje gezet:

Drink geen alcohol. Alcohol wordt tijdens erg warm weer sneller door het bloed opgenomen. De verwerking van de alcohol door je lichaam kost veel vocht waardoor je sneller uit kan drogen. Daarbij is, doordat de alcohol sneller opgenomen wordt in je lichaam, het effect van de alcohol groter en zul je sneller aangeschoten raken.

Drink geen ijskoude dranken. Natuurlijk is een groot glas ijskoud water met ijsklontjes lekker op een bloedhete dag. Maar de afkoeling die dat geeft is slechts tijdelijk, en ijskoude dranken werken zelfs averechts. Je lichaam zal de koude drank in je lichaam detecteren en daarmee proberen je lichaam op te warmen. Je kan het vergelijken met een koude zak ijsklontjes tegen de thermostaat aan houden van je huis tijdens een bloedhete dag. Het is warm in huis, maar doordat er ijsklontjes tegen je thermostaat aan zitten zal de centrale verwarming aan slaan.

Drink geen water, maar bv lauwe kruidenthee (geen zwarte thee of koffie, want theïne/cafeïne moet door het lichaam worden verwerkt en afgebroken en dat leidt tot uitdroging), en eet fruit. Tijdens warm weer transpireer je meer, en worden mineralen, elektrolyten en vocht door de huid afgescheiden. Deze mineralen, elektrolyten en vocht vul je weer aan door verstandige keuzes te maken als het gaat om vocht.

Vermijd kruidig voedsel. Door kruidig voedsel gaat men meer zweten wat weer kan bijdragen aan uitdroging. Dit is dus in tegenstelling tot het fabeltje dat gekruid voedsel zou helpen af te koelen door extra zweet te produceren.

Kijk uit met make-up en huidolie. Dit soort producten isoleren de huid waardoor de huid minder goed kan helpen het lichaam af te koelen. Daarbij kunnen cosmeticaproducten in de volle zon leiden tot allergische reacties.

Als laatste een erg belangrijke tip. Maak je niet druk! Erger je niet aan de hitte. Door je druk te maken ontstaat stress, gaat je hartslag omhoog en daarmee ook je temperatuur. Dus als je je druk maakt om de warmte krijg je het alleen maar warmer.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.