Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-02 06:40:16

GEEL, ORANJE, ROOD ALARM

GEEL, ORANJE, ROOD ALARM

Bij extreme hitte geeft de Hongaarse Nationale Meteorologische Dienst hittealarmen af met een kleurcode, geel, oranje of rood. Maar wat betekenen die kleurcodes nou precies?

De kleurcodes worden afgegeven als er een bepaalde gemiddelde temperatuur op een dag gehaald zal worden. Het heeft dus niet direct, maar indirect wat te maken met de piektemperatuur (maximum teperatuur) die op een bepaalde dag gehaald wordt. Natuurlijk zullen de piektemperaturen op een dag wel behoorlijk hoog zijn als er een hittealarm afgegeven wordt, maar dat definieert niet het hittealarm.

Elke kleurcode heeft een betekenis die staat voor de risico's voor de gezondheid die gelden op een dag met hittealarm. Hoewel die betekenissen intuitief wel redelijk verklaarbaar zijn, is het toch handig om enigszins te weten waar elke alarmcode voor staat.

Als er hittealarm code Geel afgekondigd wordt, zal de gemiddelde dagtemperatuur uitkomen boven de 25 graden Celsius. Hittealarm code Geel staat voor niet-ongebruikelijke weersomstandigheden, maar het is wel raadzaam om voorzichtig te zijn, vooral als je in je dagelijkse bezigheden veel aan de buitentemperaturen blootgesteld wordt. Ook kan het duiden op weersomstandigheden die snel kunnen veranderen. Het is dan dus raadzaam om de weerberichten in de gaten te houden via bv internet op een website die regelmatig de weersverwachtingen bijstelt mocht dat nodig zijn.

Als er hittealarm code Oranje afgekondigd wordt zullen de gemiddelde temperaturen uitkomen boven de 27 graden Celsius. Als dit hittealarm wordt afgekondigd worden er temperaturen verwacht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. U dient dan extra aandacht te schenken aan voorzorgsmaatregelen, en extra voorzichtig te zijn. Het is raadzaam instructies van de overheid op te volgen en via bv internet weerwebsites in de gaten te houden die regelmatig de weersverwachtingen bijstellen mocht dat nodig zijn.

Dan is er nog hittealarm code Rood, waarbij de gemiddelde temperatuur van die dag boven de 29 graden uit zal komen. Deze temperaturen kunnen omschreven worden als gevaarlijk voor de gezondheid. Het is raadzaam om tijdens een hittealarm code Rood een veilig heenkomen te zoeken, en regelmatig de media te raadplegen betreffende instructies van de overheid, en weerwebsites te raadplegen betreffende de laatste bijstellingen in de weersverwachting. Code Rood komt niet vaak voor, het is een uitzonderlijke alarm-afkondiging. Maar het geeft daarmee wel aan dat bij code Rood er een serieuze dreiging uit gaat van de hitte.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.