Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-03 11:16:48

Hondsdagen

Hondsdagen

De Hongaarse weerwebsite Idokep heeft de dagen tijdens de huidige hittegolf aangeduid als "Hondsdagen". Hoewel dit niet een echte meteorologische term is, weet toch bijna iedereen dat "Hondsdagen" betekenen dat het erg hete dagen zijn. Maar wat zijn "Hondsdagen" eigenlijk?

Van 20 Juli tot 20 Augustus komt het sterrenbeeld "Grote Hond" gelijk op met de zon, heel specifiek komt de ster Sirius van het sterrenbeeld Grote Hond gelijk op met de zon in deze periode. Deze periode staat bekend als de heetste periode van het jaar. Daarmee is de link gelegd tussen het sterrenbeeld en heet weer, waaruit de volksterm "Hondsdagen" is ontstaan.

Hondsdagen worden geassocieerd met heet weer, de aanwezigheid van veel insecten, het snel bederven van voedsel, en vroeger werden de Hondsdagen ook geassocieerd met hondsdolheid. In verscheidene landen moesten honden daarom vroeger tijdens de Hondsdagen een muilkorf dragen.

In de volkswijsheid worden de Hondsdagen gezien als een weer-indicatie voor de naderende nazomer en herfst. Daaruit is het gezegde ontstaan: "Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen, maar komen de Hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar".

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.