Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-08 09:25:34

Perseïden

Perseïden

Elk jaar is het weer een populair fenomeen, de "vallende sterren" bekijken van de Perseïden. Er komen jaarlijks meerdere meteoren-zwermen voor die spectaculair zijn om te bekijken, maar de Perseïden zijn buitengewoon populair omdat deze in augustus goed te bekijken zijn. In augustus zijn de nachten warm genoeg om comfortabel buiten te zitten en de meteoren te bekijken. De Perseïden zwerm is zichtbaar van 17 juli tot 24 augustus, met het hoogtepunt op 13 augustus. In 2018 (dit jaar) is het rond het hoogtepunt van deze meteoren-zwerm "nieuwe maan", er zal dus minimaal (of geen) maanlicht zijn om het zicht op de "vallende sterren" te verstoren.

Wat is een meteoor eigenlijk? Een meteoor is een stof- of puindeeltje (een meteoroïde) van een komeet. Zodra een meteoroïde in de dampkring van de aarde terecht komt en daar gaat gloeien totdat deze geheel verdampt is noemen we een meteoroïde een meteoor. Alleen als een meteoor niet geheel verdampt en dus de oppervlakte van de aarde bereikt, spreken we over een meteoriet. Dit is echter vrij zeldzaam.

De meteorenzwerm heeft de naam de Perseïden gekregen omdat deze meteoren uit het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. De meteoren hebben een snelheid van 59 km/sec.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.