Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-13 16:03:28

Prachtig avondrood

Prachtig avondrood

De afgelopen weken is in Hongarije veelvuldig een prachtig kleurenspektakel te zien geweest in de vorm van "avondrood". Tijdens de zonsondergang kleurt de lucht zich in een veelheid van prachtige kleuren, die bij velen tot de verbeelding spreken. Al sinds mensenheugenis staat de zonsondergang voor romatiek, maar wordt ook gekoppeld aan weersvoorspellingen: "Avondrood, mooi weer aan boord".

Natuurlijk heeft avondrood niet direct iets met romantiek te maken. Het is een fenomeen dat zich wetenschappelijk laat verklaren. Doordat het licht van de zon bij een zonsondergang een langere weg door de atmosfeer aflegt, zal het licht, na een warme droge dag waarbij de lucht vol zit met stofdeeltjes, breken in verschillende kleuren. Ongeveer net zoals zonlicht breekt bij een regenbui en zo een regenboog vormt. Bij een zonsondergang moet het licht zo'n lange weg afleggen door de atmosfeer dat alleen de rode kleur zichtbaar is, de blauwe en groene kleuren vervagen tijdens zo'n lange weg door de atmosfeer. Toch zal deze droge wetenschappelijke verklaring verliefde paartjes niet tegenhouden om knus te staren naar een zon die tegen een rode lucht achter de horizon verdwijnt.

Volkswijsneuzerige weermannetjes en weervrouwtjes kijken niet alleen met een romatisch hart naar de zonsondergang en het avondrood. Ze weten dat als het zo droog is dat de atmosfeer zo vol met stof zit dat het laatste daglicht breekt en de hemel rood kleurt, dat de kans groot is dat het de volgende dag ook mooi weer zal zijn. Maar is dat wel zo'n betrouwbare weersvoorspeller? De volkswijsheid over ochtendrood blijkt veel betrouwbaarder. Als de lucht 's morgens rood kleurt, komt dat niet doordat de atmosfeer vol zit met stofdeeltjes na een hete dag. Over het algemeen komt de breking van het licht bij ochtendrood door een hoge luchtvochtigheid, wat kan duiden op een redelijke kans op regen die dag. Vandaar het gezegde: "Ochtendrood, water in de sloot".

Oude volkswijsheden hebben vaak een kern van waarheid, wat in het geval van avondrood en ochtendrood zeker het geval is. Maar er zullen slechts weinigen zijn die aan de weersverwachting denken bij een lucht vol adembenemende kleurschakeringen. De meeste mensen zullen zich volledig richten op hun geliefde bij het wegzakken (of opkomen) van de zon. En terecht. Zelfs als je niet met een geliefde staart naar het wegzakken van de zon achter de horizon, het gevoel van bewondering en verwondering zal er niet minder door zijn.

Nederland kent bijna 200 varianten op avondrood/ochtendrood gezegden. Dus ik voel me vrij er 1 gezegde aan toe te voegen: "Avondrood, dat is gewoon mooi".

Met dank aan Coby Bleeker voor de "Avondrood-foto", terug te vinden op de Facebookgroep "Het weer in Hongarije Foto/Video".

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.