Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-20 15:41:53

Elfjes bestaan

Elfjes bestaan

Elfjes bestaan. Elfjes worden geboren uit bliksemflitsen. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Elfjes zijn rood van kleur, en komen voornamelijk voor op een hoogte van 80 tot 100 kilometer boven het aardoppervlak. Ze ontstaan net een beetje hoger uit Red Sprites. En die ontstaan dan weer een stuk hoger uit Blue Jets.

Het mag duidelijk zijn dat we het niet over de mythische figuurtjes hebben met vleugeltjes op de rug en puntoortjes. We hebben het over een verschijnsel dat samenhangt met bliksem. En bliksem kennen we allemaal. Dat is de elektrische ontlading vanuit een wolk naar de aarde. Een ontlading die gepaard gaat met een lichtflits en een luide knal, en die behoorlijk wat schade aan kan richten. Bomen kunnen uit elkaar spatten en splijten als ze getroffen worden door de bliksem, als een huis getroffen wordt kan het zijn dat alle elektrische apparaten doorbranden, en als een mens getroffen wordt kan dat zelfs dodelijk zijn.

Een bliksemflits kan een lading hebben van 60 kilo-Ampère (dat is ongeveer 3750 keer zoveel als een zekering in uw stoppenkast aan kan), heeft een temperatuur van 30000 graden Celsius (dat is 300 keer zo heet als kokend water), en die enorme hoeveelheid energie (in de vorm van een flits) heeft een doorsnede van 2,5 centimeter. Toch komen bliksemflitsen die de aarde bereiken veel minder voor dan bliksemflitsen die tussen 2 wolken plaats vinden, of bliksemflitsen die een wolk helemaal niet verlaten.

Elke keer dat een bliksemflits de aarde bereikt blijkt dat er boven de wolken, op een hoogte van 20 tot 50 kilometer boven de aarde, Blue Jets ontstaan (een soort blauwe "straalvormige" ontladingen) die veranderen in Red Sprites op 50 tot 90 kilometer hoogte (een soort wortelvormige wolken van rode elektrische lading), om daarna te veranderen in.... Elfjes. Of, beter gezegd in de Engelse term, Elves (Emissions of Light and Very low frequency perturbations due to Electromagnetic pulse Sources). Elfjes zijn overigens een soort rode ronde schijven van energie die uitdijen, en maar slechts enkele milliseconden bestaan.

Voordat u nu bij de volgende onweersbui naar buiten rent met een verrekijker om Elfjes te gaan bekijken, deze elektrische ontladingen zijn met het blote oog, of met een verrekijker, vanaf de aarde niet te zien. Sterker nog, ze zijn zo slecht zichtbaar dat ze nog maar sinds kort ontdekt zijn met speciale laag-licht camera's vanuit speciale ruimte-observatoriums. Dus, zoals het Elfjes betaamt, ze laten zich niet zomaar fotograferen.

Maar het is wel leuk om te weten, dat als het onweert, dat heel hoog boven uw hoofd, Elfjes geboren worden.

Speciale dank aan Marieke Van de Weerd‎ en haar man dat we hun prachtige foto mogen gebruiken.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.