Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-24 10:19:27

Heeft Hongarije meer sterren?

Heeft Hongarije meer sterren?

Je hoort het vaker van Nederlanders en Belgen, dat in Hongarije de sterrenlucht zo veel helderder is dan in Nederland. Is dat daadwerkelijk zo, of is dat alleen maar een illusie? Voor een groot deel is dat afhankelijk van waar je je bevindt in Hongarije.

Hoeveel sterren je ziet aan de hemel is afhankelijk van de hoeveelheid lichtvervuiling. Nee, ik maak hier geen typ-fout, het komt niet door luchtvervuiling maar door lichtvervuiling. Lichtvervuiling is de hoeveelheid kunstmatig licht na zonsondergang die de atmosfeer oplicht (de lucht, de luchtvervuiling, luchtvochtigheid, etc) en daardoor het licht van de sterren maskeert. Niet alleen kunstlicht zorgt voor deze "lichtvervuiling", ook de volle maan geeft veel licht af aan de atmosfeer waardoor sterren minder goed zichtbaar zijn.

Relatief gezien zijn Nederland en België (en een deel van Duitsland) de grootste lichtvervuilers van Europa. Hongarije heeft veel minder lichtvervuiling. In en rond Boedapest is de lichtvervuiling bijna gelijk aan Nederland en België. Maar bv in het zuiden en Oosten van Hongarije is de hoeveelheid lichtvervuiling zo laag dat in heel Nederland geen enkel plekje te vinden is dat zo weinig lichtvervuiling kent. Vandaar dat het mogelijk is on zo'n prachtige sterrenfoto te maken. Een dergelijke mooie foto had je niet in Nederland boven de Rijn kunnen maken met dezelfde camera.

Heeft Hongarije dan de laagste lichtvervuiling van Europa? Nee, Hongarije loopt qua lichtvervuiling eigenlijk gelijk aan de meeste west-Europese landen. Het zijn Nederland en België die met extreem hoge lichtvervuiling boven het gemiddelde uit steken. Kijk maar eens op deze kaart.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.