Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-08-27 11:45:33

Heel extreem in Hongarije.

Heel extreem in Hongarije.

Begin deze maand wekte een weerbericht op een Duitse TV zender bij ons veel opzien. Er werd een frisse, ja, zelfs koude nacht voorspeld met mogelijk vorst aan de grond. Even dachten we het verkeerd gehoord te hebben. Vorst aan de grond in Augustus? Het lijkt zo onwaarschijnlijk. In gedachten zagen we al Anton Pieck taferelen voor ons, en dat in Augustus? Toch zijn extreme weersomstandigheden nooit uit te sluiten.

Dan rijst de vraag of zulke onwaarschijnlijke weersomstandigheden ook in Hongarije voor kunnen komen, immers, Hongarije staat bekend als een warm land. Natuurlijk kan het weer nogal afwijken van de gemiddelden, ook in Hongarije. We hebben dit uit ervaring al meegemaakt dat Augustus bijzonder koele dagen kan hebben, en dat zelfs heel Augustus ver onder de gemiddelde temperaturen blijft.

Natuurlijk zijn dergelijke weer-extremen niet aan de orde van de dag. Daarom heeft het ook nogal wat zoekwerk gekost om een voorbeeld van extreem weer te vinden in de weer-archieven van Hongarije. Maar wie zoekt zal vinden. Stelt u zich eens voor. U wordt wakker, half Augustus, in Hongarije, u schuift uw gordijnen open en.... kijkt naar een besneeuwde wereld!

In het jaar 1948, op 13 Augustus, viel in het stadje Zirc (Veszprém) sneeuw. U leest het goed. Sneeuw! Tot op de dag van vandaag staat deze unieke dag bekend als de vroegste dag ooit dat er sneeuw viel in Hongarije.

Natuurlijk is dit een bijzonder zeldzaam voorval, sneeuw in Augustus. Vooralsnog laten we de gedachten aan sneeuw nog even wachten tot het echt winter is, en de wereld verandert in een winterwonderland op een datum die een heel stuk gangbaarder is. Sneeuw is mooi, en voor velen staat sneeuw voor winterpret. Maar dan wel op de juiste datum, en niet al in Augustus als zomerpret hoogtij hoort te vieren.

Bron: http://www.eumet.hu
Met dank aan Leon-Joan Dubbelboer‎ voor de toestemming om hun foto te gebruiken voor dit artikel.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.