Redactionele artikelen
ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-09-10 11:18:50
Vissen in Hongarije en het weer.
Het is 1 van de grootste hobbies van de Hongaren, en wellicht ook van de Hongarije-gangers. Vissen. Voor de een is het misschien saai, voor de ander is het superspannend. Ook is het voor veel Hongaren een manier om eten op tafel te zetten. Hoe je het ook bekijkt, (sport)vissen is een veel voorkomend verschijnsel in Hongarije.
Wat heeft vissen dan te maken met het weer in Hongarije, afgezien van dat je als je vist in de regen, dat je nat wordt? Of als je vist op zonovergoten dagen, dat je kans hebt behoorlijk te verbranden? De relatie tussen vissen en het weer is toch wat groter en wetenschappelijker dan je zou denken. Als je beschikt over een klein basic weerstation (thermometer en barometer) kun je toch goed voorspellen op welke dagen het weer mee kan werken aan een redelijk mooie vangst.
In Hongarije heb je veel visvijvers, meestal kunstmatig aangelegd, waarin vis is uitgezet. Als het (langere periodes) erg warm wordt is het een stuk minder eenvoudig vis te vangen in zo'n vijver. De opwarming van het viswater verdrijft zuurstof uit het water waardoor vissen minder actief worden, en minder snel zullen "aanbijten". Stromend water heeft minder last van zuurstof-arme omstandigheden, en bij warm tot heet weer is de vangkans in stromend water dus groter.
In het voorjaar, voordat de temperaturen hoog worden, zullen vissen, na de wintermaanden waarin er weinig eten voorhanden is, zich sneller vol eten. En dus zal een vis sneller aanbijten. In het najaar met de winter voor de deur zal een vis ook meer eten om reserves aan te leggen. Ook dan zal een vis sneller aanbijten.
Naast de temperatuur en het heersende seizoen is er nog een veel grotere factor die invloed heeft op de vangkans. En dat is de luchtdruk. Of liever, de gevolgen van hoge- of lage luchtdruk. Vissen beschikken over een zogenaamde zwemblaas. Dat is een orgaan waarmee de vis door middel van het aanpassen van de druk in die blaas zijn zwemdiepte aan kan passen. Daaruit is als logisch gevolg te concluderen dat luchtdruk invloed heeft op de zwemblaas. Uit ervaringen van (sport)vissers blijkt dat vissen, met name vooral karpers, erg gevoelig zijn voor luchtdruk. Een vis voelt zich vooral "lekker" bij een luchtdruk tussen de 1000 en 1020 millibar (of hPa). Dat is een vrij lage luchtdruk tot gemiddelde luchtdruk.
De luchtdruk staat veelal (niet altijd) in relatie tot het weer. Hoe lager de luchtdruk, des te regenachtiger het weer zal zijn. Dus vissen in de stromende regen zal meer vangst opleveren dan vissen in de hete zon.
Hoe kun je de luchtdruk meten, of nog liever, voorspellen, als je geen barometer hebt? Als het weer mooier wordt, en de temperaturen stijgen, en de luchtdruk daardoor stijgt, gaan insecten hoger vliegen, of worden door warme stijgende lucht meegevoerd naar grotere hoogten. In de lente, zomer en het eerste deel van de herfst soms ook nog, vliegen zwaluwen hun voedsel, insecten, achterna. Komt er lage druk aan dan voelen insecten dat aan, en gaan lager vliegen. En als de luchtdruk sowieso laag is, vliegen insecten ook laag. Dus als de zwaluwen laag vliegen is het het goede moment om de hengel en het leefnet te pakken, parasol of visparaplu er bij te pakken want regen is niet uit te sluiten. Het moment om lekker aan de waterkant naar je dobber te gaan kijken. Morgen staat er vis op het menu.
Bij te mooi weer vissen er wel veel mensen, maar veel vangen ze niet, getuige deze foto van Dion Morskieft. Maar veel vangen is niet alles wat vissen aantrekkelijk maakt, ook het zitten in de natuur, genieten van het kabbelende water heeft zeker zijn charme.
Met dank aan Pentek Nora en haar vriend Tibi (via Coby Bleeker), en Dion Morskieft voor de toestemming hun foto's te gebruiken voor dit artikel.