Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-11 13:55:52

Muggenziften of mierenn*ken

Muggenziften of mierenn*ken

Beren houden een winterslaap in een beschut hol, maar zo veel beren zijn er niet in Hongarije. Eekhorens zijn er een stuk meer, maar dat die een winterslaap houden in hun nest is al lang bekend. Maar hoe zit dat met muggen? Hoe komen die irritante steekinsecten die verantwoordelijk zijn voor menig slapeloos uurtje de winter door? De meeste mensen nemen aan dat die hun eitjes in water leggen en dat die eitjes het volgende voorjaar uitkomen. Maar is dat wel zo?

Op het moment neemt het aantal actieve muggen al drastisch af. Het wordt kouder, maar ook het aantal dag-uren speelt een rol. Muggen "weten" dat het jaar ten einde loopt en gaan zich voorbereiden op de winter. Hoewel het aantal actieve muggen afneemt lijkt het wel of het aantal muggenbeten bij mensen toeneemt. En dat klopt ook, bij het voorbereiden voor de winter hoort het aanleggen van een winterbuffer. Eekhoorns leggen voorraden eikeltjes aan, muggenvrouwtjes leggen ook een voorraad aan en zuigen zich nog eens extra vol met hun voedsel. Voor muggenvrouwtjes die leven van bloed (niet alle muggen zijn trouwens bloedzuigers, er zijn ook vegetarische muggen) gaan dus extra veel bloed drinken. Zoveel zelfs dat wetenschappers hebben "ontdekt" dat onder muggen obesitas niet onbekend is. Mannetjes steken niet, en die blijven dus slank totdat de kou met ze "afrekent".

Nou zijn er nogal wat "soorten" muggen. Onder andere de Tijgermug die zo berucht is omdat deze ziekten over kan brengen, legt eitjes in poelen, plassen en ander stilstaand water om zeker te zijn van nakroost volgend jaar. De tijgermug is daarbij extra bijzonder omdat hun eitjes zelfs in een poel gelegd kunnen worden die droog valt. De eitjes overleven dan gewoon de winter, en zodra de poel weer vol loopt met water komen de eitjes gewoon uit. Natuurlijk leggen veel eitjes van deze tropische bloedzuiger het loodje, maar er overleven toch voldoende tijgermugjes om de soort in stand te houden.

Ook inheemse muggensoorten leggen hun eitjes in water en zo overwintert de soort. Door het (over-)eten in het najaar, het meer steken dan gewoonlijk, komen de muggen aan de reserves om zoveel mogelijk eitjes te kunnen leggen. En niet alleen de eitjes overleven, ook de eitjes die uitkomen in het najaar brengen larfjes in het water die daar de hele winter blijven totdat het water weer een temperatuur bereikt waarbij de larfjes zich kunnen transformeren tot volwassen mug en ze u en mij het leven weer zuur kunnen maken.

Overwinteren alle muggenvolken in de vorm van eitjes of larven? Nee, zo is er bijvoorbeeld de huissteekmug. dat is een bijzondere soort onder de muggenvolken. Die zoekt in het najaar een warm beschut plekje, in een stal, schuur of bijvoorbeeld in een dierenhol. En daar gaan ze in winterrust. Ze hebben dan nog maar 1 "bloedmaaltijd" per maand nodig in plaats van 1 maaltijd per 3 dagen. Een soort winterslaap dus. Maar er is meer wat de huissteekmug bijzonder maakt. Hoewel de naam "Huissteekmug" suggereert dat ze het liefst de wezens steekt die in huizen wonen, namelijk mensen, en dus de mens als voedsel beziet, blijkt dat deze winterslapende zoemer een voorkeur heeft voor vogels. Hoe komt deze mug dan aan zo'n misleidende naam?

De huissteekmug heeft een zusje, de wintersteekmug. Qua uiterlijk zijn deze twee niet van elkaar te onderscheiden. Pas op DNA-niveau is er verschil te ontdekken tussen deze muggen. En de wintersteekmug is dus wel een mensenbloed etende mug. En zo heeft de huissteekmug de reputatie verworven dat ze mensen steekt, een geval van identiteitsverwisseling. Er is nog een tweede verschil tussen de huissteekmug en de wintersteekmug. Zoals de naam al suggereert overwintert het wintersteekmuggenvolk niet door eitjes in poelen en plassen te leggen, of door een winterslaap te houden. Nee, de wintersteekmug zorgt er voor dat u ook gedurende de winter mag blijven genieten van jeukende bulten op uw huid. Deze mug laat zich niet afschrikken door vorst, ijs of sneeuw. Dus laat 's winters gewoon de horretjes voor de ramen en deuren bij het luchten van het huis.

Al met al verschillen muggen niet zo veel van mensen. Ze houden van lekker (en veel) eten als de het wat kouder wordt, muggen kennen obesitas al hebben ze geen diëtist waar ze naar toe kunnen gaan om af te vallen, ook onder muggen bestaan vegetariërs, en net als bij mensen zijn er onder muggen ook na-apers als het op uiterlijk aankomt.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.