Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-16 16:37:30

Een band met de winter

Een band met de winter

De temperaturen dalen weer, en dus is het weer tijd om winterbanden te monteren. Maar zijn winterbanden verplicht in Hongarije? Winterbanden zijn eigenlijk een weer-weetje.

Er bestaat bij sommige mensen nog wat onduidelijkheid over wat verplicht is, en wat niet als het gaat om winterbanden. Maar ook over de vraag wanneer je winterbanden dient aan te brengen. Als stelregel mag je aannemen dat je bij temperaturen van 7 graden Celsius of lager beter op winterbanden over kan stappen. En momenteel komen de temperaturen overdag nog niet in de verste verte in de buurt van de 7 graden. Maar dat zegt niets.

's Nachts dalen de temperaturen vaak al wel tot 7 graden of lager, de eerste nachtvorst is inmiddels zelfs al een feit, en vorst aan de grond is zelfs al vaker voorgekomen de afgelopen weken. Winterbanden slijten relatief snel als je er mee rijd bij temperaturen hoger dan de 7 graden waarvoor ze ontworpen zijn. Maar om dat te voorkomen is eigenlijk de enige oplossing om elke ochtend en avond uw banden te wisselen. Overdag rijden op zomerbanden, 's nachts en vroeg op de dag rijden op winterbanden. En dat is geen doen. Slijtage aan uw winterbanden is minder erg dan slippartijen op de koudere uren van de dag (of liever, nacht).

Winterbanden worden gemaakt van zachter rubber dan zomerbanden. Zomerbanden worden als het koud is zo hard dat de de grip op het wegdek verliezen. Winterbanden worden in de zomer door de warmte echter te warm waardoor het rubber te zacht wordt en ze dus sneller slijten.

Maar zijn winterbanden verplicht in Hongarije? het antwoord is: "Nee". Je zal geen risico lopen om bij een wegcontrole een boete te krijgen in de winter als je geen winterbanden onder de auto hebt. Maar........

In Hongarije zijn veel verzekeringsmaatschappijen die wel verplichten om in de winter de juiste winterbanden onder de auto te zetten. Dus voor de wet niet verplicht, maar voor je verzekering kan het wel een plicht zijn. Dat is dus iets om zelf na te kijken op uw verzekeringspolis.

Er is in Hongarije een soort vangnet wet. Een bestuurder moet veilig rijden en mag anderen niet in gevaar brengen. Onder die vangnetwet valt bijvoorbeeld dat je achter het stuur niet mag eten of drinken. Als je bij strenge kou in een slip raakt omdat je geen winterbanden onder de auto hebt, kan je onder die wet ook aangeklaagd worden omdat je niet veilig hebt gereden. Dus eigenlijk zijn winterbanden niet verplicht, totdat je door het ontbreken van winterbanden een ongeluk krijgt.

Het is in Hongarije wel verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de winter. In ieder geval voor de aangedreven wielen, dus voor 2-wiel aangedreven auto's 2 sneeuwkettingen, voor 4-wiel aangedreven auto's 4 sneeuwkettingen. En als je sneeuwkettingen om de wielen hebt omdat er sneeuw ligt, dan mag je niet harder rijden dan 50 kilometer per uur.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.