Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-18 11:07:00

Winter-Efteling Hongarije

Winter-Efteling Hongarije

Kent u ze? De foto's van de Winter-Efteling? Plaatjes van goudverlichte gebouwen tegen een (konings)blauwe schemerlucht die een bijzonder sprookjesachtig effect hebben? Omdat de winters in Nederland veelal bewolkt zijn moet men daar vaak dagen wachten om de juiste reclamefoto's te maken die het gewenste effect geven. Want een goud-verlicht gebouw tegen een grijze wolkenlucht is niet bepaald sprookjesachtig.

In het redactionele artikel "Winterblauw" heb ik al omschreven hoe de lucht een blauwe kleur krijgt. En dat de lucht in de winter extra blauw is. Maar hoe komt de lucht dan aan een "Efteling-blauwe" kleur. Het blauwe licht dat de atmosfeer vult blijft langer zichtbaar, het reflecteert nog een tijd in de lucht nadat de zon is ondergegaan. Het uurtje rond zonsondergang is daardoor een "gouden uurtje" als het om de prachtige (konings)blauwe schemerlucht gaat. Doordat het witte (of gele) licht van de zon ontbreekt is de diep-blauwe kleur dominant in de lucht.

En waar komt het goudkleurige licht vandaan? Dat is er eigenlijk altijd. Mensen houden niet van wit licht, daarom worden TL-buizen dan ook niet gebruikt voor sfeerverlichting, het licht is te wit (ja, ik weet dat er ook TL-buizen zijn die zogenaamd "warm licht" afgeven), en de lichtopbrengst is te overweldigend. Ouderwetse gloeilampen geven, omdat ze het licht produceren door een gloeiende draad in de lamp, een warmer licht met gele en/of oker tinten in het licht. Maar de oude gloeilampen zijn eigenlijk niet meer gewenst door het enorme stroomverbruik. De modernere lampen (spaarlampen en dergelijke) worden er speciaal op gefabriceerd om die gloeilamp-lichtkleur te imiteren.

De Winter-Efteling foto's worden dus eigenlijk zonder veel foto-effecten gemaakt. De lucht kleurt tijdens de schemering van nature koningsblauw, de verlichting van de gebouwen is standaard gelig (dus goudkleurig). Maar de wolkeloze lucht die het in Nederland mogelijk maakt om dit soort kleur-effecten te fotograferen, is in Hongarije veel meer voorhanden. Zo is het mogelijk om in Hongarije 's winters veel mooie sfeerplaatjes te schieten met de camera.

Eigenlijk had de Winter-Efteling in Hongarije moeten staan. Maar ja, ik denk niet dat mensen in Nederland zo ver willen reizen voor het "Efteling-gevoel".

Een mooi voorbeeld van deze lichtkleuring is te zien op de foto van Leon-Joan Dubbelboer, gemaakt in Pécs. Hoewel de zon nog niet achter de horizon verdwenen is is de Winter-Efteling-gekleurde gevel tegen de blauwe lucht erg sfeervol.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.