Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-19 19:13:19

Hete September

Hete September

De afgelopen september was de op drie na heetste september van de afgelopen 37 jaar. Maar niet voor Hongarije.

De weerdienst Wunderground meldt dat volgens de NCEI (National Centers for Environmental Information) de afgelopen september wereldwijd gezien de op 3 na heetste was van de afgelopen 37 jaar. Alleen de maand september van 2014, 2015 en 2016 waren warmer. Er is dus een duidelijke trend in de stijging van de temperatuur in de maand september.

De metingen van de temperaturen wereldwijd wordt onder andere door de NASA gedaan. Sinds 1980 worden al de temperaturen wereldwijd bijgehouden. Tot nu toe is 2017 het op 1 na warmste jaar sinds de temperaturen wereldwijd wordt bijgehouden. Vooral de temperatuur van de oceanen is sterk aan het stijgen, boven land stijgen de temperaturen minder hard.

Hongarije heeft dit jaar ook haar deel gehad in warmte, met de hittegolf Lucifer die in Augustus voor de nodige hittealarmen heeft gezorgd is de gemiddelde temperatuur behoorlijk overschreden. Maar juist voor september die nu dus volgens Wunderground bijzonder heet moet zijn geweest, zijn in Hongarije vooral temperaturen gemeten die onder de gemiddelden uitkomen.

De hoge temperaturen in september hebben wereldwijd voor nogal wat schade gezorgd, want die temperaturen zijn de oorzaak van een stijging van het aantal tropische stormen en orkanen. Weer-gerelateerde rampen hebben dit jaar al gezorgd voor een schadepost van biljoenen dollars.

Het jaar is nog niet ten einde, maar het is wel duidelijk dat dit jaar verschillende weer-records zullen sneuvelen. En ook al hebben we dit jaar veel extremen gezien in de temperaturen, Hongarije heeft alleen op lokaal niveau een paar records gebroken, maar nationaal gezien is dit jaar nog niet echt een jaar van records geweest. Toch een paar opmerkelijke cijfers: De koudste temperatuur tot nu toe gemeten in Hongarije voor 2017 was -35 graden Celsius in Miskolctapolca, de hoogste temperatuur dit jaar gemeten in Hongarije was 41,9 graden Celsius in Kiskunhalas (Bron: Maximiliano Herrera).

(Met dank aan Wunderground voor de informatie en het beeldmateriaal).

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.