Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-26 16:40:44

Einde wintertijd

Einde wintertijd

Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Ieder voorjaar en ieder najaar is het weer een punt van discussie en ergernis voor veel mensen. De omschakeling naar zomertijd/wintertijd. Midden in de nacht het bed uit omdat om 3 uur 's nachts de klok verzet moet worden. Sommige mensen houden zich daar niet aan en verzetten stiekem de klok al 's avonds voordien of achteraf 's morgens vroeg. Maar alle gekheid op een stokje, veel mensen vinden die omschakeling maar niets twee keer per jaar. En mogelijk gaat daar verandering in komen.

Komend December gaat het Europese parlement stemmen over eventuele afschaffing van de zomertijd. En mocht het zo zijn dat de zomertijd afgeschaft zal worden, dan zal het nog 2 jaar duren voordat die beslissing in de daad wordt omgezet. Het lijkt een papieren beslissing, want de reden van de zomertijd/wintertijd regeling was ooit het besparen van energie. Dit blijkt in de praktijk nooit zo uitgewerkt te hebben als men hoopte. Dus waarom niet terugdraaien?

Laten we eens kijken wat zo'n beslissing in de praktijk teweeg brengt. In Hongarije geen zomertijd-klok meer, dan zou op de langste dag (21 Juni) in Hongarije de zon opgaan om kwart voor vier 's morgens, en om kwart voor acht 's avonds weer onder gaan. En in België en Nederland? Dan gaat de zon op om tien voor half vijf, en onder rond negen uur. Het lijkt me niet ideaal als de zon om kwart voor vier al op gaat. En in de zomer een zonsondergang om kwart voor acht?

Is het niet handiger de wintertijd af te schaffen dan? Tja zou inhouden dat het op 21 December (de kortste dag) rond half 9 's morgens pas licht wordt, en rond 5 uur wordt het pas donker. In België en Nederland echter zou dat betekenen dat het even voor tien uur 's morgens pas licht wordt en rond half zes gaat de zon pas onder. Zo'n lange donkere ochtend is nou ook weer niet ideaal lijkt me.

Het heeft nogal wat gevolgen lijkt me om de zomertijd af te schaffen, dan wel de wintertijd. Een oplossing zou zijn om in Hongarije dan in een andere tijdzone in te delen, want zo maar kaal de wintertijd of zomertijd afschaffen, dat lijkt me niet een goed idee. Misschien in Hongarije de wintertijd afschaffen, en in België en Nederland de zomertijd afschaffen?

Met dank aan Marjanne Vermeulen voor het beschikbaar stellen van de foto!

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.