Redactionele artikelen
ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-10-29 11:02:51

O zo!
Tegenwoordig wordt er hoofdzakelijk aan het broeikas-effect en klimaatverandering gedacht als er gesproken wordt over luchtvervuiling, en aan de gevolgen van die luchtvervuiling. En als we de berichten moeten geloven, ziet het er niet goed uit voor de mensheid. Natuurlijk zullen het broeikas-effect en de klimaatveranderingen de aarde niet vernietigen, maar of dat ook over de mensheid valt te zeggen is wel de vraag. Maar is alle nieuws over het milieu dan huilen met de pet op?
Er wordt tegenwoordig weinig gezegd over het bekende gat in de ozonlaag. Jaren geleden was dat gat een hot item, tegenwoordig zijn er andere milieu-punten die de actualiteit halen. Dus dan rijst de vraag hoe het nou zit met dat gat waar een tijd geleden alle alarmklokken voor werden geluid.
Ozon is een verbinding van zuurstofatomen, met de prettige eigenschap dat ze UV-stralen tegen houden. En UV-straling kennen we allemaal, dat zijn stralen die door de zon worden uitgestoten en die mensen, als ze te veel van die stralen op hun huid krijgen, behoorlijk ziek kunnen maken. Te veel of te sterke UV-stralen kunnen huidkanker, maar ook bijvoorbeeld staar veroorzaken. Vandaar dat er 's zomers, in de weerberichten, regelmatig gewaarschuwd wordt als de UV-straling hoog kan uitvallen op een bepaalde dag (of dagen).
Op een hoogte van 15 tot 40 km boven het aardoppervlak bevindt zich de zogenaamde ozonlaag in de atmosfeer. Dat wil niet zeggen dat in die luchtlaag alleen ozon voor komt, maar daar is de concentratie het hoogst. Om een idee te geven van de dikte van die laag, de totale atmosfeer van de aarde is in dikte vergelijken met de dikte van een appelschil rond een appel. Een erg dun laagje dus. En slechts een zesde deel van die laag is wat we de ozonlaag noemen. Dat daar makkelijk een gat in gemaakt kon worden is eigenlijk niet zo heel vreemd. Met gassen uit spuitbussen, koelgassen uit koelkasten, enzovoort was in korte tijd een behoorlijk gat ontstaan in de ozonlaag.
Maar nu lijkt er licht aan het eind van de "ozontunnel" te gloren. Het KNMI heeft deze week bekend gemaakt dat volgens hun metingen het gat in de ozonlaag inmiddels voor 20% gedicht is. De maatregelen die genomen zijn om vergroting van het gat, en eventueel het dichten van het gat in de ozonlaag lijken effectief te zijn. Natuurlijk is er na het dichten van 20% van dat gat nog steeds een enorm gaat over dat gedicht moet worden. Maar eindelijk zijn er ook rooskleurige nieuwtjes te vertellen over de schade aan het milieu.
Als het zo doorgaat met het herstellen van het gat in de ozonlaag zal over mogelijk ruim 50 jaar het gat geheel gedicht zijn. Luchtverontreiniging is een slechte zaak, maar nu blijkt dat de gevolgen van luchtverontreiniging soms terug te draaien zijn, al zal de reparatie van het gat in de ozonlaag langer duren dat de tijd die nodig was het gat te veroorzaken.