Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2017-12-03 10:27:32

Bouwbeschrijving kerststal

Bouwbeschrijving kerststal

Bij deze een verantwoorde bouwbeschrijving voor uw nieuwe kerststal, want eerlijk gezegd, van uw huidige stal klopt waarschijnlijk geen snars. Als er bouwvergunningen aangevraagd zouden moeten worden voor kerststallen zouden veel van de "oude" stallen direct afgekeurd worden. Als je een kerststal bouwt, doe het dan wel goed. Mogelijk kunt u uw oude kerststal wel renoveren, dat zou dus wel een mogelijk lichtpuntje zijn. Laten we even alle punten waarop een correcte kerststal wordt gekeurd langslopen.

Op de eerste plaats, heeft u kunstsneeuw op uw kerststal gespoten, dan is uw kerststal al afgekeurd. Jezus werd niet geboren in de winter. De herdertjes lagen bij nachte in het veld. En dat doen ze niet in de winter. De baas van de herders zou meteen de arbeidsinspectie op zijn dak krijgen als hij zijn werknemers daartoe zou dwingen. Omdat de herdertjes bij nachte in het veld lagen weten we dat Jezus is geboren ergens tussen de lente en de herfst, beslist niet in de winter. Dus schraap de kunstsneeuw van uw te renoveren stal af.

Heeft u een ezel in uw stal staan? Dan is het al de vraag of die van Jozef en Maria was, want er staat nergens dat ze op een ezel reden. Dus heeft uw oude stal zo'n uiterst dubieuze ezel, ik zou geen risico nemen en die meteen verwijderen. Overigens, ook de os is nergens genoemd, en laten we eerlijk zijn, een pasgeboren kind tussen de dieren? De gezondheidsdienst keurt dat nooit goed. De herdertjes kunnen bij nachte op het veld liggen, dan kunnen de dieren dat ook. Dat is wel zo hygienisch voor een pasgeboren koter.

Heeft uw stal slechts 1 verdieping? Ook al een reden tot afkeur van uw stal. In de originele tekst van het kerstverhaal in de bijbel staat dat er geen plaats was in de "kataluma". Dat is de huiskamer die zich normaal gesproken op de 1e verdieping van een huis bevind. Op de begane grond was normaal gesproken het winterverblijf voor de dieren (de stal) die, nu het toch geen winter meer is, gewoon op het veld stonden. Of er uberhaupt een herberg was waar geen plaats meer was is onbekend. Er is in het geheel geen sprake van een herberg in het originele kerstverhaal. Aannemelijk is dat Jozef en Maria bij familie logeerden, Jozef kwam immers van oorsprong uit Betlehem. En als er veel familie op bezoek was zal de "kataluma" waarschijnlijk overvol zijn geweest. En ze "verhuisden" pas na de geboorte van Jezus naar de stal, eigenlijk wel logisch dat een jong gezin wat privacy wil. Heeft u geen stal met een 1e verdieping? Zet uw stal dan onder uw eigen huiskamer, in de kelder bijvoorbeeld.

Hangt er boven uw kerststal een zoetsappige blonde engel in een witte jurk en prachtige vleugeltjes? Dan is dat waarschijnlijk een oplichter. Engeltjes zijn niet van die zoetsappige figuurtjes maar stoere wezens met onder andere zwaarden, sommigen hadden wel 4 gezichten, 4 vleugels, omgeven door vlammen en het waren bewakers en vechters. Denk aan Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger in hun gloriedagen. Waarschijnlijk zongen ze ook niet met zachte stemmetjes "Gloria in excelsis deo", eerder verkondigden ze de geboorte van Jezus als een soort stadsomroeper, of in koor zal het wellicht geklonken hebben als een stel Nieuw Zeelanders die een Haka roepen, of klonken ze als brulkoor "Makkeluk zat".

Heeft u de drie koningen bij uw stal staan? Snel weg doen dan, want er waren geen koningen, en al helemaal niet "slechts" drie. Volgens de bijbel kwamen er wijzen, een soort astrologen, sterrenwichelaars. In de loop der tijden is men er van uit gegaan dat het aantal drie was omdat ze slechts drie cadeautjes kwamen brengen: Wierrook, mirre ende goud. Maar dat is hooguit te wijten aan gebrek aan originaliteit van de groep wijzen om ook andere geschenken te bedenken. Niet erg wijs dus. Het aantal wijzen moet groot geweest zijn want koning Herodes hoorde van hun aankomst. Als een koning hoort van de aankomst van een groep vreemdelingen dan moeten het er wel erg veel zijn geweest, drie mensen kunnen nooit zoveel ophef veroorzaken dat de hele stad Betlehem en de keizer op de hoogte is gebracht van hun komst.

Ren nu niet meteen naar de winkel om uw koningen in te ruilen tegen astrologen. U heeft tijd zat om dat volgend jaar te doen. De sterrenwichelaars zagen de ster die tijdens de geboorte van Jezus boven de stal kwam te hangen. Maar ze kwamen uit het oosten en moesten dus nog weken (of maanden) reizen om naar Jezus op zoek te gaan. Ze zijn dus nooit bij de stal geweest. Mogelijk kan u beelden vinden van wijzen, dan is het een idee om die een paar dorpen verderop neer te zetten? Dat zou wel acceptabel zijn.

Tot slot de herdertjes. Die mogen alleen onder bepaalde voorwaarden. Heeft u een kerstster boven uw stal hangen dan mogen we er van uit gaan dat het nacht is, en moeder en kind slapen 's nachts. Als u een beetje beleefd bent dan belt u niet midden in de nacht ergens aan om op kraamvisite te gaan, maar komt u gewoon netjes overdag. Zelfs een eenvoudige herder die bij nachte in het veld ligt kan dat bedenken. Dus heeft u een kerstster boven de stal, dan horen de herdertjes gewoon buiten op uw grasveld te staan. Heeft u geen kerstster boven de stal, dan zijn herdertjes welkom tussen 10.30 uur en 11.30 uur, of tussen 15.00 uur en 16.00 uur. Op overige tijden rusten moeder en kind. Let u er op dat u uw herdertjes tijdig weg haalt elke dag?

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.