Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2018-07-23 13:34:30

Bloedmaan

Bloedmaan

Aankomende vrijdagavond is er een spectaculair natuur-fenomeen te zien. Niet op TV of zo, maar gewoon aan de avondlucht. Er vindt namelijk een volledige maansverduistering plaats, en die is in Hongarije zeer goed te zien, mits het natuurlijk niet (al te) bewolkt is.

Een volledige maansverduistering heet een bloedmaan, omdat tijdens de verduistering de maan niet onzichtbaar zal worden, maar in een rode gloed te zien is. Dat komt doordat de aarde tussen de zon en de maan in komt te staan, en als de aarde geen atmosfeer zou hebben zou de maan geheel onzichtbaar worden. Maar het licht van de zon zal door de atmosfeer om de aarde "gebroken" worden en vooral licht uit het rode spectrum zal de maan, via de aardse atmosfeer, bereiken. Hierdoor is de maan te zien als een rode schijf aan de hemel.

De verduistering begint rond vijf voor half negen, op dat moment is de maan net opgekomen en staat laag aan de hemel in het oosten. Wilt u de hele verduistering volgen, zorg dan dat u vrij zicht heeft op de horizon. Staan er gebouwen of bv bomen om u heen dat zal de maan op dat tijdstip nog niet zichtbaar zijn voor u. De verduistering eindigt om tien voor half een, en ook dan staat de maan nog niet erg hoog. Zorg dus dat u, om het spektakel niet te missen, vrij zicht heeft om u heen.

De tijden van de verschillende stadia van de verduistering:
20.24 Gedeeltelijke verduistering begint.
21.30 Volledige verduistering begint.
22.21 Maximale verduistering.
23.13 Einde volledige verduistering.
00.19 Einde gedeeltelijke verduistering.
Totale duur: 5 uur en 18 minuten.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.