Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2019-06-19 09:22:55

Sproeivliegtuigen en voertuigen.

Sproeivliegtuigen en voertuigen.

Het is weer volop muggenseizoen, en naast de vele klachten over de overdaad aan muggen dit jaar, horen we nu ook stemmen die zich zorgen maken over het "goedje" waarmee gesproeid wordt. Wat is het eigenlijk? Is het schadelijk voor mensen? Of voor (huis)dieren? Voor de natuur? Voor bijen.

Vragen die niet zo vreemd zijn, dus hoewel de muggenbestrijding niet direct onder de noemer weer vallen, besteden we er toch aandacht aan. Vooral ook omdat muggen (en muggenplagen) wel aan het weer gerelateerd zijn, meer regen betekent meer waterplassen en poelen waar muggen zich in vermeerderen, muggen zijn niet kou-bestendig, lange droogte zal resulteren in afname van de muggenpopulatie, kortom, een kolfje naar onze (weer)hand.

Waarmee wordt gesproeid?
Voor de bestrijding wordt een product gebruikt dat op biologische wijze gemaakt wordt. Tijdens een fermentatieproces wordt door de bacterie "Bacillus thuringiensis ssp. Israelensis, bti" een stof afgescheiden (een toxine) dat alleen muggenlarven doodt. Het is onder normale omstandigheden een effectief middel, echter, omdat er alleen langs reguliere bewoonde wegen gesproeid wordt kunnen muggen zich nog steeds in meer bosrijke en onbewoonde gebieden vermenigvuldigen. Vooral tijdens overstromingen door zware regenval zullen muggenpopulaties in minder bevolkte (of niet bevolkte) gebieden nog steeds explosief kunnen groeien.

Zijn de middelen goedgekeurd?
De stof waarmee gesproeid wordt is goedgekeurd door het Nationaal Centrum voor volksgezondheid op basis van een gemeenschappelijke EU-lijst van werkzame stoffen. De gebruikte stoffen worden door verschillende instanties regelmatig gecontroleerd en getest.

Is de stof waarmee gesproeid wordt schadelijk voor mensen?
De stof waarmee gesproeid wordt (Pyrethroïde preparaten) is pas schadelijk voor mensen als het duizenden keren meer geconcentreerd zou zijn, in de verhouding waarmee de vliegtuigen het sproeien is het onschadelijk voor mensen.

Is de sproeistof schadelijk voor andere dieren en insecten?
Voor huisdieren is de stof, net als voor mensen, onschadelijk. Voor andere insecten zou de stof schadelijk kunnen zijn maar omdat het in een lage concentratie gespoten wordt is het effect alleen merkbaar voor bv luizen en schimmels, bijen zullen er geen last van hebben. Maar omdat men toch op zeker wil spelen krijgen alle imkers in de gebieden waar gesproeid gaat worden ruim voor de tijd bericht zodat ze hun bijenkorven tijdens het sproeien gesloten kunnen houden.

Moet ik tijdens het sproeien ramen en deuren gesloten houden?
Het is aan te raden om tijdens het sproeien ramen en deuren te sluiten maar echt noodzakelijk is het niet. De sproeivoertuigen sproeien met een iets hogere concentratie van het middel dan de vliegtuigen, en daarom is daarbij een dichtere mist te zien. Maar zodra de "mist" buiten opgetrokken is is het geen probleem ramen en deuren open te zetten, zeker als er mist in het huis is binnen gekomen, de mist en het middel lossen sneller op in een geventileerde ruimte.

Tot slot,
De meningen over het nut van het bestrijden van muggen zijn verdeeld. Afgezien dat de bestrijding door gaat, ondanks meningen of uitingen die er tegen zijn, het heeft zeker nut. Vooral de bestrijding van de tijgermug is essentieel omdat die al enige jaren slachtoffers maakt in Hongarije, doordat deze mug het Westnijlvirus verspreid, waaraan elk jaar meerdere mensen overlijden. Wordt er bij u niet gesproeid en zou u dat wel graag willen? Op katasztrofavedelem.hu vindt u adressen waar u contact mee op kunt nemen.

Bron:
katasztrofavedelem.hu

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.