Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2019-06-29 08:59:22

De hitte van 27 juni 2019.

De hitte van 27 juni 2019.

Nu alle commotie over de vermeende gevaarlijke hitte die Hongarije zou hebben getroffen wat is bekoeld, kunnen we even de balans opmaken van wat er eigenlijk precies aan de hand was.

De Hongaarse Meteorologische Dienst heeft er een artikel aan gewijd (de link naar dat artikel vindt u op de voorpagina van met.hu) en er zijn inderdaad records gebroken op 27 juni. Er is namelijk een record MINIMUM-temperatuur gemeten in de NACHT, de temperatuur daalde 's nachts niet onder de 24,3 graden op deze dag. Dat deze hoge nachttemperatuur op het totale gemiddelde over 24 uur niet heeft geleid tot een hogere weerwaarschuwing dan code geel en code oranje (en dus geen code rood) geeft aan dat de temperaturen overdag wel hoog waren, maar niet zo uitzonderlijk hoog dat er reden was code rood af te kondigen.

Het Rode Kruis heeft inderdaad waarschuwingen uit laten gaan voor levensgevaarlijke hitte in Frankrijk (dat ligt bijna 1000 km ten westen van Hongarije en is dus niet representatief voor Hongaarse temperaturen), en zelfs in België zouden de temperaturen bijzonder hoog op kunnen lopen. In Bulgarije zijn er mensen overleden aan de hitte maar dat ligt 600 km zuidelijker dan Hongarije, en hoe verder zuidelijk, des te hoger de temperaturen en ook hier geldt dat de temperaturen in Bulgarije niet representatief zijn (waren) voor de temperaturen in Hongarije.

Naast het nieuwe minimumtemperatuur-record is er nog een record gesneuveld op 27 juni. Op die dag zijn er extreem zware onweersbuien geweest in het noordoosten van Hongarije, en er zijn (door de vorming van supercellen) windsnelheden gemeten van meer dan 125 km/uur. Ook zijn er zware hagelbuien geweest tijdens de onweersbuien met hagelkorrels van het formaat van kersen, deze hagelkorrels konden zich vormen doordat de stapelwolken uitzonderlijk grote hoogten bereikten van meer dan 15,5 kilometer hoog.

Dat de Hongaarse Meteorologische Dienst dus geen code rood vanwege de temperaturen heeft afgekondigd was dus volledig terecht blijkt nu, en dat ze wel weeralarmen (Code Geel en Code Oranje) voor zware onweersbuien heeft afgekondigd was ook volledig terecht.

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.