Het weer in Hongarije

Redactionele artikelen

ARTIKEL GESCHREVEN OP 2019-07-08 07:57:36

Over het Hongaarse weeralarm.

Over het Hongaarse weeralarm.

Een aantal jaren geleden ging het gerucht dat de Hongaarse Premier Viktor Orban alle amateur-meteorologie wilde verbieden. En natuurlijk schreeuwden alle amateur-weermannen en -vrouwen moord en brand. Het verhaal ging rond dat de motivatie voor de plannen voor dat verbod waren ingegeven doordat amateur-meteorologen volgens Orban mensen in gevaar zouden brengen.

Nou klinkt dat een beetje overtrokken, maar als we kijken naar de gebeurtenissen in Boedapest op 20 augustus 2006, dan is er toch iets voor te zeggen, want op die dag overleden 4 mensen, en raakten honderden bezoekers aan een grote vuurwerkshow gewond door omvallende bomen, vallend puin en blikseminslagen. Het extreme weer was al dagen van tevoren aangekondigd door het OMSZ, de Hongaarse Meteorologische Dienst, deze is verantwoordelijk voor de officiële weer-waarschuwingen en weeralarmen voor Hongarije.

Ook gisteren (7 juli 2019) werden er voor veel delen van Hongarije weeralarmen afgekondigd, en niet zonder reden. In het zuidwesten van Hongarije werd het weer extreem, met grote materiële schade tot gevolg. Gelukkig waren er geen gewonden, of nog erger, fataliteiten te betreuren, maar dat had kunnen gebeuren, bomen waaiden om alsof het luciferhoutjes waren, daken waaiden van huizen, en stroomleidingen raakten onklaar door omvallende bomen. Een ooievaarspaartje werd geraakt door de bliksem en heeft het extreme weer niet overleefd. In het zuidoosten werden vrachtwagens omver geblazen, en ook in het noorden van Hongarije raakten huizen beschadigd door de harde windstoten. Vanuit bijna het hele land komen meldingen van schade door het extreme weer.

Helaas luisteren niet alle mensen naar die waarschuwingen, en omdat sommige (amateur)meteorologen het nalaten om deze waarschuwingen en alarmen van de Hongaarse Meteorologische Dienst in hun weerberichten te vermelden krijgen veel mensen die waarschuwingen niet eens mee. En dat had op die dag in 2006 wel heel verstrekkende gevolgen. Doden en gewonden omdat het weeralarm niet serieus genomen wordt, doden en gewonden omdat het belang van die waarschuwingen gebagatelliseerd werd.

Voor ons als "Het weer in Hongarije" spreekt het voor zich dat we die waarschuwingen in onze berichten meenemen onder het kopje: "LET OP", want het doorgeven van officiële waarschuwingen valt voor ons onder de noemer "verantwoordelijkheid". Ook als die waarschuwingen niet overeenkomen met de weersverwachting die we zelf hebben samengesteld. Iets wat elke zichzelf respecterende (amateur)meteoroloog zou moeten doen. Immers, de mensen van het OMSZ (de Hongaarse Meteorologische Dienst) zijn zeer vaardige kundige mensen met gezond verstand die het waard zijn om naar te luisteren. Het uitvaardigen van weeralarmen is de taak van de nationale meteorologische dienst, die zijn daarvoor aangewezen door de overheid, het is niet een optionele dienst die iedereen naar believen uit kan voeren.

Bron informatie ramp in Boedapest: Website van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut).

Redactionele artikelen:

De meest recente redactionele artikelen:

Oudere redactionele artikelen:

Facebook

U kunt ons vinden op Facebook.