Het weer in Hongarije RSS-feed De weersverwachting voor Hongarije, Nederland en Belgie http://www.hetweerinhongarije.nl nl-NL Thu, 05 Aug 2021 06:35:02 Europe/Amsterdam Thu, 05 Aug 2021 06:35:02 Europe/Amsterdam 1 dayly 1440 Onweersbuien, belangrijke weerswaarschuwingen! Inheems? Hetweerinhongarije.nl De weersverwachting voor Hongarije van donderdag 2021-08-05 Weerkaart voor Hongarije van donderdag 2021-08-05

Goede morgen, jó reggelt.

LET OP:

De Hongaarse Meteorologische Dienst waarschuwt vandaag voor de kans op zware onweersbuien die gepaard kunnen gaan met hagel en zware windstoten voor de comitaten Fejér, GyĹ‘r-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém en Zala (CODE GEEL). Voor de comitaten Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves en Tolna (CODE ORANJE). Voor de comitaten Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg en Jász-Nagykun-Szolnok (CODE ROOD).

De Hongaarse Meteorologische Dienst waarschuwt vandaag voor de kans op zware regenval in zeer korte tijd voor alle comitaten (CODE GEEL).

Column:
Weer een staaltje van willekeur in Nederland. Het wordt op het moment breed uitgemeten in de media, in Nederland is de wolf terug gekeerd. Dat is eigenlijk fantastisch nieuws, gedurende 150 jaar was er geen wolf meer te bekennen in Nederland, volledig uitgeroeid, maar de natuur herstelt zich, via Polen en Duitsland is de wolf weer terug gekeerd. Je zou mogen verwachten dat natuurorganisaties de terugkeer van zo'n dier, dat velen tot de verbeelding spreekt, zou bejubelen, maar niets is minder waar. Zo is een baronnetje die ook nog eens directeur is van "Park de Hoge Veluwe" (voluit Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst) helemaal niet blij met de terugkeer van de wolf. Er werd al een poging gedaan om de wolven te weren uit het park door er hekken omheen te zetten, maar dat heeft niet gewerkt. De hekken waren alleen effectief in het hinderen van de overige zoogdieren zoals edelherten, de wolf is lachend door die blokkade heen gebroken. Nu lopen er dus wolven in het park, het park heeft een rechtmatige bewoner terug gekregen. Andere bewoners van het park die geďmporteerd zijn, Moeflons, een schapensoort, worden nu door die wolven gezien als een lekker hapje. Moeflons zijn geen partij voor wolven, niet zo vreemd, Moeflons horen helemaal niet thuis in Nederland en zijn van nature niet opgewassen tegen wolven, het ziet er naar uit dat die indringers in de natuur uit zullen sterven door de komst van de wolven. En dat zit de baron niet lekker, immers, Moeflons zorgen er voor dat het park niet helemaal dicht groeit, ze grazen jonge bomen weg en zorgen voor het in stand houden van heidegronden en zandvlaktes. Blijkbaar zijn zulke heidegronden en zandvlaktes niet natuurlijk, anders zou je er toch geen uitheemse dieren voor moeten inzetten? De vraag rijst bij mij of natuurparken wel zo natuurlijk zijn, er is wel plaats voor uitheemse dieren zoals Moeflons (Corsicaanse schapen), Wisents (buffels in de Nederlandse bossen), Schotse Hooglanders (Nederland heeft niets eens hoge landen), en Heckrunderen (ontsnapte gedomesticeerde koeien). Maar plaats voor een inheems dier zoals de wolf is er niet. Het land zou er weer te veel gaan uitzien zoals het van nature uit zou zien, en dat kan niet. Nederland hoort er uit te zien zoals bepaald wordt door bestuurders en directeuren, niet zoals bepaald wordt door de natuur. Natuur hoort niet thuis in de natuur, natuur mag alleen bestaan in de vorm die mensen bepalen, stel je voor zeg, een echt natuurpark, met echte inheemse dieren, en geen geďmporteerde veestapel die leuk is om te zien maar in Nederland alleen in dierentuinen thuis horen. Dat kan niet zomaar, de natuur dient zich aan de regels te houden. Dus wil de baron dat Moeflons tot inheems dier worden benoemd, en wolven tot uitheems dier zodat de wolven afgeschoten kunnen worden. Willens en wetens de natuur beschadigen, dat is het.

Het weer vandaag:
Vanmorgen begint de dag in het westen met regen en onweersbuien. Tegen de middag vallen er in het hele land regen en onweersbuien, deze kunnen gepaard gaan met krachtige windstoten, hagel en zeer veel regenval in korte tijd. De wind is matig tot zeer krachtig uit uiteenlopende richtingen. De temperaturen lopen uiteen tussen de 22 graden in het noordwesten en de 33 graden in het oosten.

Gezondheid:
-Het koufront wat vannacht is binnengekomen kan klachten veroorzaken zoals migraine, pijn in spieren en gewrichten en krampen in spieren en ingewanden.
-Door de omslag in het weer, de fluctuerende luchtdruk en levendige wind kunnen er problemen met de bloeddruk ontstaan.
-Het benauwde weer in de omgeving van onweersbuien, kan aanleiding zijn tot astmatische klachten.
-Pollen: Voor  paddenstoelen en schimmels is de hoeveelheid hoog. Voor brandnetels is de hoeveelheid gemiddeld.
-De UV-straling komt maximaal uit rond de 7 (hoog) op de UV-index.

Vanavond en vannacht:
Vanavond en vannacht klaart het op. Alleen in het oosten kunnen er nog onweersbuien vallen. Elders is het droog. De nachttemperaturen zijn erg fris en komen uit rond de 14 graden.

Morgen:
Vrijdag  wordt het weer een mooie dag. In het noordoosten en aan de westgrens kan er nog een onweersbuitje vallen. Elders is het droog en is er veel ruimte voor de zon. De wind is matig tot krachtig uit zuidwestelijke richtingen. De temperaturen lopen uiteen tussen de 24 graden in het noordwesten en de 30 graden in het zuidoosten. 

Langere termijn:
Na vrijdag krijgen we mooi zomerweer. De temperaturen gaan weer stijgen, en kunnen op zondag overal weer boven de 30 graden uitkomen.

Spreuk van de dag:
Regen op St. Oswald (5 aug), maakt het koren duur.

Iedereen een fijne dag gewenst! További szép napot.

http://www.hetweerinhongarije.nl Thu, 05 Aug 2021 06:35:02 Europe/Amsterdam
Zonnige perioden, later regenbuien. V-v-v-verhaal. Hetweerinhongarije.nl De weersverwachting voor Belgie en Nederland van donderdag 2020-10-22 Weerkaart voor Belgie en Nederland van donderdag 2020-10-22

Goede morgen, jó reggelt.

Op deze dag:
H-h-h-heeft u even tijd? Praten met een stotteraar kan wat verwarrend zijn, en duurt misschien wat langer, maar waarom zou u niet met een stotteraar praten? Het lijkt misschien een hele vreemde opmerking van mij, maar als u eens wist hoeveel mensen stotteraars uit de weg gaan.... Maar als u bedenkt dat u als toehoorder het al een beetje ongemakkelijk vindt naar een stotteraar te luisteren, bedenk dan eens hoe ongemakkelijk een stotteraar zich bij u in de buurt moet voelen. En dat ongemakkelijke gevoel zorgt er dan vaak voor dat de stotteraar alleen maar meer gaat stotteren. Niet alle stotteraars hebben dezelfde problemen met praten, je hebt stotteraars die herherherherhalen, of v-v-v-v-v-v-verlengen, of stotteraars die blok ka des hebben in woorden. Ook combinaties komen voor. Mocht u denken dat er niet zo veel stotteraars bestaan, hierbij even de saaie getallen. Bijna 1% van de bevolking stottert en dat komt in Europese Unie neer op zo'n 3,4 miljoen stotteraars. En er zijn best veel beroemde stotteraars, zoals Marilyn Monroe, Bruce Willis, en Winston Churchill, of wat dichter bij huis Axel Daseleire, Arno Hintjes en Bart Peeters. Vandaag is het Wereldstotterdag, wat niet betekent dat u vandaag allemaal maar moet gaan stotteren om mee te doen aan deze dag. Maar wat wel heel toepasselijk zou zijn is dat u het komende jaar wat meer tijd uittrekt om naar stotteraars te luisteren. Als u geduld opbrengt om te luisteren heeft een stotteraar sowieso al meer rust waardoor die beter uit de woorden kan komen. En doe dat dan niet alleen vandaag, maar altijd, zo moeilijk is dat toch niet?

Het weer vandaag:
Vandaag begint de dag met gedeeltelijke tot overwegende bewolking en in het zuidoosten van België kan wat regen vallen. In de loop van de middag zullen vanuit het (zuid)oosten de regenbuien zich over heel België en (zuid) Nederland uitbreiden. De temperaturen komen uit rond de 16 graden. De wind is daarbij matig tot krachtig, aan de kust krachtig tot hard, uit zuidwestelijke richtingen.

Vanavond en vannacht:
De bewolking en de buien nemen in de loop van de avond en nacht af. De nachttemperatuur komt uit rond de 10 graden.

Langere termijn:
De komende dagen blijft het wisselend bewolkt en de kans op regen blijft aanwezig. De temperaturen schommelen rond de 15 graden overdag, in de nachten komt het kwik uit rond de 10 graden. De wind neemt wat af en zal matig tot hooguit vrij krachtig worden uit zuid- tot zuidwestelijke richtingen.

Spreuk van de dag:
Schijnt in de wijnmaand volop de zon, dan kent de winter geen pardon.

Iedereen een fijne dag gewenst! További szép napot.

http://www.hetweerinhongarije.nl/nlindex.php Thu, 01 Jan 1970 01:00:00 Europe/Amsterdam